Urmărește-mă și pe: https://www.youtube.com/@amatorul

Intru în bucătărie și încep să scot din sacoșe tot ce am cumpărat. Când am ajuns la vin, nu m-am putut abține, l-am desfăcut și mi-am pus un pahar pentru a-l gusta.

Foarte bun, un vin dulce pe care am să-l folosesc pentru a fierbe perele în el. Deci, am băut paharul de vin și m-am apucat să spăl perele. Le-am spălat, am scos dintr-un sertar un tocător, și am început să le pregătesc pentru fiert.

Ce înseamnă pregătit?

Le-am tăiat cotorul pentru a se așeza frumos pe farfurie la final și pentru a sta drepte in cratiță când le fierb și totodată le-am scos semințele.

De prima etapă am trecu. Mi-am mai pus un pahar de vin pentru încurajare.

Apoi, le-am aranjat frumos, în picioare într-o cratiță și le-am îmbătat într-un litru și jumătate de vin roșu dulce. Le-am și îndulcit cu vreo șase linguri de zahăr. Arată bine, am spor! Într-un bol pe blat, portocalele își așteaptă rândul. Bineînțeles, pe prima pe care am decojito, am gustat-o, (apropo, nu știu cum sunteți voi, dar eu, indiferent ce prepar în bucătărie, prima dată,  gust), dulce, zemoasă, numai bună pentru un „fresh” dar, sunt pentru pere în vin, așa că, am mai decojit două și le-am pus în cratiță lângă pere pentru a fierbe împreună.

Am aruncat și un baton de scorțișoară în cratiță, am pus un capac și am pornit aragazul la foc potrivit. Important, cât timp fierb perele, paharul de vin trebuie să fie plin pentru a gusta din când în când.

Ah, uitasem, perele se lasă cu codița pentru a le putea scoate din cratiță și a le putea aranja la final, fără a le deteriora, se rupe codița înainte de a fi servită.

Continuăm, au fiert perele, nu m-am uitat la ceas dar, cred că în jur de 30-40 de minute și la scot pe un platou pentru a se răci. Las in continuare cratița pe foc până când vinul în care am fiert perele începe să se îngroașă, asta înseamnă încă  vreo jumătate de oră la foc mare.

Am terminat desertul și sărbătoresc reușita cu încă o gură de vin.

Acum vine partea cea mai dificilă, aranjatul pentru servire și trebuie să recunosc, nu sunt talentat dar, trebuie să încerc. Perele s-au răcit, scot înghețata din congelator și încep. Pun câte-o pară în „picioare” pe fiecare platou, apoi vreo trei patru cupe de înghețată la fiecare, nu am cupă așa că folosesc o lingură și încerc să înconjor para cu înghetată, după care cu o linguriță pun siropul de vin cu portocale, zahăr și scorțișoară în care am fiert perele, peste pară și înghețată, încercând să dau un aspect cat mai plăcut platoului.

Operațiune reușită!

Pe curând!

PS. Pe: www.youtube.com/@amatorul 

puteți vedea și filmulețul. 🥰

RăspundeRedirecționează

Lasă un răspuns