Haideți să vă explic cum fac eu ciorbița de perișoare.
Pentru mai multe rețete abonați-vă si urmariți:
https://www.youtube.com/c/amatorul
Știu, mulți poate spuneți că e mult mai bună la restaurant, fără prea mult efort, mizerie, deranj, dar e bine de știut să o pregătești și acasă, mai ales că în ziua de astăzi există fel de fel de rețete pe internet de unde să te poți inspira. Rețete clasice, tradiționale, care mai de care mai sofisticate, însă eu încerc sa vă spun cum pregătesc eu, un amator în bucătărie, ciorba de perișoare cu usturoi, ce ingrediente îmi trebuie și etapele ce trebuie urmate.
Pentru început mă asigur că am tot ce îmi trebuie și, cel mai important lucru, plăcerea de a sta in bucătărie vreo două ore. Am tot ce-mi trebuie: și ingrediente și plăcere.
Deci, mă apuc de treabă. Scot din frigider doi morcovi potriviți, pătrunjel rădăcină, păstârnac, suc de roșii, apoi din terasă (stau la bloc, nu am cămara) iau două cepe și o căpătână de usturoi, le așez frumos pe blat lângă chiuvetă și mă apuc de treabă.
Curăț morcovii, păstârnacul și pătrunjelul, îi spăl bine, apoi curăț ceapa, aici am o problemă, de câte ori curăț și toc ceapă, devin sensibil și mă trec lacrimile, nu știu de ce, că emotiv nu sunt, dar reușesc să depășesc acest moment lacrimogen și trec la următoarea etapă.
Le pun într-o oală de vreo cinci kilograme la fiert, pentru că nu știu să fac ciorbă într-o oală mai mică, pun apă și pornesc aragazul. În timp ce legumele fierb la foc potrivit, merg iar la frigider după carnea de porc tocată, două ouă și după un ardei gras. Toc ardeiul, îl pun în oală la fiert și mă apuc să prepar carnea.
Într-un bol mai măricel, golesc jumătatea de kilogram de carne (că nu vă spusesem câtă am), pun cele două ouă, crude, o linguriță de sare, piper măcinat, curăț și usturoiul și îl toc mărunt, că uitasem, îl adaug și apoi mai scot dintr-un sertar și niște orez, cam jumătate de ceșcuță, pe care îl spăl și îl pun peste carne in bol.
Apoi încep să le amestec, cu mâna, până când devine omogen și, fără să vreau, îmi bag un deget în gură pentru a vedea dacă îi mai trebuie ceva. E bun, nu-i mai trebuie nimic, mă spăl pe mâini, (apropo, eu consum multe șervețele de bucătărie), pun și sosul de roșii în oală și încep să formez perișoarele.
Aici am talent, le fac așa de frumoase că nu sunt două la fel, una-i mai mică, alta-i mai mare, alta-i mai ovală, dar, nu contează, important este să fie gustoase.
Tot procesul până acum a durat aproape o oră, de vreo jumătate de oră fierb legumele, deci, pot să adaug perișoarele și încep. Una câte una, cu foarte multă grijă pentru a nu le strica forma, v-am spus că nu semănau între ele, până când reușesc să le pun pe toate.
Apoi le fierb până când încep să se ridice la suprafață, nu amestec în oală până nu se ridică pentru a nu le sparge. Între timp, cu o lingură de lemn, încep să gust să văd dacă le mai trebuie ceva condimente. Sunt bune, nu le mai trebuie nimic. Eu nu le pun borș sau zeamă de varză, prefer să o acresc dacă trebuie cu puțin oțet, atunci când o mănânc.
Toc mărunt și niște verdeață, pătrunjel, opresc aragazul și pun verdeața.
Poftă bună!
amatorul 🇷🇴 2022